Itt az újabb lakáspiaci lufi? Soha nem láttunk még ilyen ütemű áremelkedést

Itt az újabb lakáspiaci lufi? Soha nem láttunk még ilyen ütemű áremelkedést

A Covid-19 okozta pandémia és az azt követő gazdasági válság beálltával sokan féltek attól, hogy az eleve túlfűtött amerikai lakáspiac egy 2008-ashoz hasonló összeomláson fog keresztül menni. Papíron a lezárások sújtotta gazdaságban a munkájukat vesztett emberek nem tudnák tovább fizetni felvett lakáshiteleiket, azonban a kormányzat látszólag tanult 2008-ból: nem hagyta elúszni az adósokat és csakúgy mint itthon, a tengerentúlon is törlesztési és kilakoltatási moratóriumot vezettek be. A piac így túlélte a sokkhatást és a várakozásokkal ellentétben még fel is tudott pörögni a lakáspiac a pandémia másfél éve alatt - méghozzá történelmi tempóban. A brutális áremelkedés mellett sokakban felmerül a kérdés, hogy nem egy újabb lufi készül-e éppen kipukkadni hatalmas robajjal. Erre a kérdésre keressük a választ a Norada Ingatlanpiaci befektetőcég elemzése alapján.

Ez már nem 2008, sokkal durvább - ez már 1918

Ez már nem 2008, sokkal durvább - ez már 1918

Felejtsük el 2008 zuhanó piacait – a Covid-19-válság sokkal inkább az 1918-as influenzajárvánnyal vonható párhuzamba – véli a Fidelity International tőkepiaci szakértője. Ha megnézzük az akkori és a mostani helyzet közötti hasonlóságokat, fogalmat alkothatunk arról, hogy várhatóan milyen lesz a mostani járvány lefolyása, és milyen hatást gyakorol majd a világgazdaság különböző ágazataira – teszi hozzá.

2008 óta nem volt ilyen: beavatkozna a pénzpiaci alapoknál az amerikai pénzügyminisztérium

2008 óta nem volt ilyen: beavatkozna a pénzpiaci alapoknál az amerikai pénzügyminisztérium

Az amerikai pénzügyminisztérium arra kért felhatalmazást a kongresszustól, hogy oldja fel a tőzsdestabilizációs alapjára vonatkozó korlátozásokat annak érdekében, hogy átmenetileg megtámogathassák a pénzpiaci alapokat – írja a Wall Street Journal. Utoljára 2008-ban avatkozott be ilyen módon a pénzügyminisztérium a piacon, 2010-ben aztán megtiltották az ilyen intézkedéseket.

Szakad a biztonságot nyújtó arany is

Szakad a biztonságot nyújtó arany is

Hiába az arany menekülőeszköz szerepe, most szakad az árfolyama a többi eszközzel párhuzamosan. 2008-ban hasonló folyamatoknak lehettünk szemtanúi, a történelem újra ismételheti magát.

Kivonul Londonból a befektető, aki vagyonokat keresett a 2008-as válságon

Végleg bezárja londoni operációját a hedge fund menedzser John Paulson, aki többek között azzal szerzett nevet magának, hogy több milliárd dollárt kaszált a 2008-as válságon azzal, hogy az amerikai lakáspiaci lufi kipukkanására fogadott - írja a Financial Times.

A 2008-as válság óta nem volt ilyen gyenge az érdeklődés az arany iránt

A 2008-as pénzügyi válság óta nem volt olyan gyenge a kereslet az arany iránt, mint az idei első negyedévben - derült ki a World Gold Council friss jelentéséből. Az érdeklődés csökkenésének oka, hogy a kamatok emelkedését látva a befektetők máshol keresik a magasabb hozamokat.

  • 1
  • 2
Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.